De Treslong Ladies gingen op de laatste woensdag in maart met de trein naar Amsterdam. Het enige dat bekend was, koffie/thee drinken met een 1e klas taartje. De slimmertjes vermoedden dat de locatie de 1e klas Wachtkamer op Amsterdam Centraal wel eens the place to be zou kunnen zijn, inderdaad.
Tijdens de koffie maakte VQ Jane bekent dat de invulling van deze dag het Paleis op de Dam was, er volgden meteen enthousiaste reacties van de Ladies.

Achter Jane aan, begaven we ons te voet tussen de toeristische stroom, richting Hotel Victoria en linksaf de Hasselaarssteeg in naar de Nieuwendijk. Hier ergens linksaf bevindt zich de Beurspassage geopend op 1 december 2016. Ontworpen door Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem, de eerste twee ontwierpen ook het tongewelf van de Markthal in Rotterdam.
Jane vertelde ons dat de passage “Amsterdam Oersoep” (klik hier voor de foto !) is genoemd. Alles wat in de grachten werd/wordt gegooid en leeft is in mozaiek op de vloer, wanden en tongewelf terug te vinden. Ook bijzondere lampen in de vorm van zakken frites, ijsco’s, klompen en kroonluchters, zelfs een vers water fontein is aanwezig.
Daarna rechtsaf naar het Paleis, absoluut indrukwekkend als je er binnenkomt.
Met de gids naar de Burgerzaal van het 17e eeuwse voormalige stadshuis, ontworpen en gebouwd door Jacob van Kampen. Hier begon hij te vertellen over de geschiedenis van het rijke Amsterdam. De Oost/West ligging van het gebouw, de banketten (nee geen etentjes), de ontvangsten van de grote der aarde. De grootste collectie Empire meubels, na die van Frankrijk. Griekse goden, bijbelse figuren, Ferdinand Bol e.a. De opnieuw geweven tapijten, wat een rijkdom. Als laatste de rechtspraak in de Vierschaar en de wijsheid van koning Salomo.

Helaas tijd tekort, want inmiddels lunchtime bij Grand Hotel Krasnapolski. Wat aanzien betreft een leuke overgang na het paleis. Bij het eerste glaasje heette de Queen de nieuwe leden Daisy, Dolce en Kate van harte welkom.
Op de te kleine lunch na, was het erg prettig toeven. De Queen heeft nog even gebabbeld met de manager, met gevolg dat het eind bedrag lager werd. Op deze manier is onze gezamenlijke pot weer extra gevuld.
Even voor vier uur hadden we de trein (eigenlijk 2 treinen) terug. Hoera de samenreiskorting was gelukkig ook nog geldig.

Dank aan Lady Mygga die voor en van ons de foto’s heeft gemaakt.

Bekijk de foto's hier


Vice Queen Jane

Queen Maggie