Het verzamelpunt voor deze dag de stationshal aan de stadskant van Leiden. Na de blijdschap om elkaar weer te zien (wat altijd merkbaar is voor de passanten) door gelach en onze fraaie uitdossingen, die ook altijd vragen en positieve commentaren opleveren, werd koers gezet naar de Hortus Botanicus. Het uiteindelijk doel “de rondleiding” was nog niet bekend. Sommigen van ons hadden het hele Rapenburg afgespeurd om het doel te ontdekken en de speculaties waren niet van de lucht. Surya en Tulip als organisatoren lieten niets los.

Na de koffie met of zonder gebak bij de Hortus checkten we in en wandelden gezamenlijk een stukje door de prachtige tuin. Halverwege de route werd het doel”De Oude Sterrewacht” onthuld.

Wij kregen daar een rondleiding van 1 ½ uur, door een studente die ons vertelde over moderne sterrenkunde, de geschiedenis van het gebouw en de daarin bedreven sterrenkunde. Kregen uitleg over de werking van telescopen en mochten in een van de torens (na een klimpartij ) de werking van de telescoop zien. Ook het dak ging gedeeltelijk open om de telescoop te kunnen richten. Er was ook een houten stoeltje met een ingenieus draai mechanisme waarin volgens zeggen Einstein had gezeten. Dit is slechts een greep van de onderwerpen die aan de orde kwamen.

Door dat de heer Frederik Kaiser in de 19e eeuw ge0bserdeerd was door sterrenkunde is Leiden kunnen ontstaan. Hij heeft de benodigde fondsen bijeen gebracht. Leiden werkt samen met heel veel observatoria in de hele wereld.

Wij zijn ingestapt op een gratis inloop rondleiding van een half uur en hebben daarop onze keuze gebaseerd. Info hierover staat op de www.oudesterrewacht.nl  Heel leuk en leerzaam om ook met kleinkinderen te doen.

Terug naar het restaurant van de Hortus waar wij van een heerlijke lunch hebben genoten.

Lady Surya en lady Tulip

Bekijk de foto's